Recept na nejlepší švestky v rumu

Recepty, Všechny příspěvky

Švestky v rumu jsou delikatesa. Je to něco, co si pamatuju ze svého dětství. Uždiboval jsem tehdy kousky babičce při pečení. Pamatuju si, jak jsem se vždycky cítil dospěle, když jsem měl možnost ochutnat kousek švestky nasáté v rumem. Byla to neskutečná dobrota. Dnes už vím, že to nebyl pravý rum ale klasický starý známý Tuzemák. Ale také už dnes vím, jak si takové švestky v rumu připravit tak, aby byly ještě lépší. Aby byly zkrátka dokonalé. Tenhle recept vychází z toho od babičky ale za deset let jsem jej vyladil doslova k dokonalosti.

Co budete potřebovat?

  1. Švestky
  2. Cukr – polovina celkové hmostnosti švestek
  3. Skočice
  4. Hřebíček
  5. Citronovou kůru
  6. Rum

Co se týče rumu, tak jsem zkoušel snad všechny levnější druhy a značky. Nejlepší mi ale přišel Appleton Estate Signature. Je to suchý rum, takže výsledek není tolik přeslazený a nemusíte se bát do směsi přidat dostatek cukru. Navíc je to docela levný rum, takže s ním ani nemusíte nijak šetřit.

Postup přípravy

  • Švestky opláchněte, rozpulte a vypeckujte.
  • Naskládejte švestky do sklenic, abyste zjistili, jaké množství cukru budete potřebovat. Ze sklenic je tedy zase vyskládejte, zvažte je a navažte si poloviční množství cukru.
  • Cukr smíchejte s trochou vody a směs v hrnci zahřejte.
  • Jakmile je směs horká, tak do ní vložte švestky a krátce je povařte – já je vytahuji, jamile začne trochu praskat slupka.
  • Pak směs bez švestek ještě chvíli povařte – stačí cca 5 minut.
  • Švestky naskládejte do sklenic a do poloviny je zalijte vychladlou rozvařenou směsí vody a cukru.
  • Do každé sklenice přidejte trochu hřebíčku, citronové kůry a pár kousků skořice.
  • Potom až po okraj přidejte rum.
  • Slenice se švestkami zavíčkujte a nechte odpočívat alespoň 5 týdnů.
  • Průběžně je kontrolujte a v případě potřeby přilijte rum.

Švestky můžete jíst samotné, můžete je přidávat do cukroví a koláčů a nebo je můžete dát do drinků. Já je miluji v pudingu. Výborné jsou také švestky obalené v čokoládě – to je úžasná kalorická nálož.

Další recepty

Last modified: 7. 10. 2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

X