Mezi hodně oblíbené alkoholické nápoje patří bezesporu rum. Je vhodný k nejrůznější konzumaci – nejen přímo, ale i jako součást nejrůznějších koktejlů a drinků. Zároveň snese teplou i vychlazenou úpravu. Rum má typicky nasládlou chuť a hnědou barvu různého odstínu (ovšem můžete se setkat i s rumem bílým nebo černým), protože základem pro jeho výrobu je cukrová třtina. Jaký je vlastně původ rumu? A jaký je rozdíl mezi rozdíl mezi Ron, Rum a Rhum?
Odkud pochází rum
Když se řekne slovo rum, vybaví si řada lidí tématiku námořnictví, piráty, lodě a podobně. Pravděpodobně není tato spojitost úplně od věci. I když se přesně neví, kdy a kdy se začalo s výrobou rumu, jisté je, že to bylo v krajinách, kde se pěstovala cukrová třtina. Jedná se tedy zřejmě o jihovýchodní Asii, Čínu, Indii a Indonésii.
Obchodování s rumem
Postupem času se zajímavý destilát stal terčem pozornosti různých obchodních i objevitelských výprav a tím pádem také důležitým vývozním artiklem. Námořníci tak měli s tímto nápojem bohaté zkušenosti a často jim pomáhal trávit dlouhý čas při plavbě trochu veseleji. Podle některých zdrojů byl rum i jakýsi dar nebo úplatek, chcete-li, který dávali námořníkům domorodé kmeny ostrovů ve střední Americe (například Barbados), aby si zajistili, že se jejich vesnice nestanou cílem drancování a podobně. Mimochodem výborný barbadoský rum můžete ochutnat i vy a nemusí to být drahé, když využijete nabídky, kdy je rum v akci.
Jaké jsou druhy rumu?
Rum je destilát, který vzniká kvašením z cukrové třtiny a následně pálením. Pokud bychom to měli říct úplně obecně, pak existují tři typy rumů. Světlý (bílý až světle hnědý), který se nejvíce využívá na přípravu osvěžujících nebo společenských koktejlů. Pak je to rum zlatý, na jehož barvě se podílí způsob jeho uskladnění a zrání – tedy v dřevěných sudech. A nakonec rum tmavý, který zraje řadu let v dubových sudech a patří mezi drinky, které si nejlépe vychutnáte čisté, ideálně vychlazené nebo s ledem.
Jaký je rozdíl mezi Ron, Rum a Rhum
Ron
Jednotlivé pojmy jsou označením pro rum, ale odlišují se nejen místem ale i způsobem výroby. Ron je rum španělského typu a vyrábí se převážně fermentací melasy. Melasa je tmavý sirup, který se získává jako v podstatě vedlejší produkt při získávání cukru z cukrové třtiny. Často se využívá i jako náhradní sladidlo. Ron je typicky lehčí a jemnější. Vyrábí se na Kubě, v Dominikánské republice, v Portoriku, nebo třeba v Panamě a Guatemale.
Rum
Rum je nejběžnější výraz pro alkoholický nápoj. Vyrábí se tedy ze šťávy (sirupu) cukrové třtiny, jež se fermentuje a následně destiluje. Vzniká klasická bílá tekutina, která se ukládá do speciálních sudů, kde poté získává zralost (i zabarvení). Tradiční anglické rumy se vyrábí na Jamajce, Barbadosu, na Panenských ostrovech nebo třeba ve Svaté Lucii. Ale běžně se můžete setkat s rumy i vnitrozemské výroby, jak můžete vidět i u nás. Rum si můžete vychutnat při pokojové teplotě nebo na jejich uskladnění použít třeba vinotéky a užívat si jeho kulatou lahodně chladnou chuť.
Rhum
Rhum je výraz pro francouzský typ rumu. Na výrobu se používá především čerstvě lisovaná cukrová třtina. Má pak takovou sušší chuť, bohatší vůni a pikantnější příchuť než jiné rumy. Nejvíce se dá také přirovnat ke koňaku. Tento typ se nejběžněji vyrábí na Haiti, v Martiniku nebo Guadeloupe.
Teorie vzniku názvu rum
S jistotou se nedá říct, odkud pochází název rum, ale existuje několik teorií, které mohou o původu mnohé napovědět. Rumový nápoj je aromatický a voňavý, takže jednou z teorií je, že rum je o upravenou verzi francouzského slova arome. Další možností je, že námořníci, kteří s oblibou popíjeli nápoj ze speciálních skleniček roemer, přenesli tento název i na samotnou tekutinu uvnitř. No a další variantou je, že si rum svůj název vysloužil podle účinků, který může mít na lidské chování. Alkohol totiž uvolňuje mysl i chování a lidé mohou být veselejší, výbušnější nebo třeba hlučnější. To vše je synonymem pro anglický pojem rumbullion.
Last modified: 7. 4. 2022