Zacapa Centenario XO – skutečně prémiový rum

Zacapa Centenario XO – skutečně prémiový rum

Ne nadarmo patří tento rum k nejoblíbenějším na světě. Jeho domovinou je Guatemala, kde se rodíve vysokohorské palírně, nacházející se ve městě stejného jména.

Ron Zacapa Centenario XO si zakládá na unikátním způsobu výroby, a klade důraz na stoprocentní kvalitu celého procesu. Snad u žádného rumu jsem nezaznamenal při prezentaci vlastní značky takový důraz na to, jak a v jakých podmínkách vzniká.

Proto není divu, že takový rum nemohl na mém stole chybět.

Daleko do historie vzniku Zacapy

Historie Zacapy se dá dohledat až do roku 1976. Destilérka byla založena právě ve městě Zacapa, na východě Guatemaly. K výrobě rumu se zde používá místní cukrová třtina, smíchaná s medem. Za procesem destilace, následného blendování a zrání, stojí lékař a chemik Alejandr Burgaleta.

Dnes se jedná o jeden z nejvyhlášenějších rumů na celém světě a dostal se také do první desítky nejžádanějších rumů. V Čechách je mnoha lidmi považován za rum, který celý segment otevřel pro širší veřejnost.

Zacapa Centenario pak představuje speciální vydání od destilérky Zacapa, ke klasickému procesu výroby Rona Zacapy byl přidán další krok, a tak vznikla speciální prémiová edice Centenario XO.

Jak tedy Zacapa Centenario vzniká?

Cukrová třtina ve městě Zacapa roste na plantážích ve výšce 350 metrů. Samozřejmě, že nezůstáváme jen u těchto plantáží, kde se cukrová třtina rodí. Po dlouhé sklizni se používá cukrová třtina jako výhradní surovina na výrobu panenského sirupu a tento postup je opravdu jedinečný.

Po sklizni a výrobě panenského sirupu přichází na řadu kvašení, i zde je tento postup odlišný od jiných výrobců. Používá se vlastní kmen kvasinek získaných z ananasu. Proto je aroma rumu tak výjimečné.

Další důležitým krokem k jeho výrobě je zrání. Ve výšce 2333 m n.m., kde stojí unikátní „dům nad mraky“, dochází k pomalému zrání a při vyšším tlaku, řidším vzduchu a okolní teplotě cca 16,7 °C získává rum intenzivnější chuť sudů z bílého dubu. Právě zde dochází k blendování rumů různého stáří, prováděné metodou solera.

V případě Centenaria je celý proces završen ročním zráním v sudech po koňaku. Právě to naznačují písmena XO v názvu.

Design a balení

Zacapa Centenario XO má být prémiovým rumem, a podle toho je zvolena i láhev. Oproti klasickému Zacapovi, který se prodává ve vysokých válcových láhvích, Centenario XO najdeme v placaté láhvi tvaru kapky, uzavřené krásnou zlatou uzávěrou.

Centenario XO má láhev z průhledného skla a vy tak můžete obdivovatjeho krásnou barvu.

Chuť 

Centenario XO je rum velmi podobný svou chutí klasickému Zacapovi. Přesto jsou zde rozdíly. Jakmile se vám rum rozlije po jazyku, ucítíte lehce sladkou chuť, připomínající rozinky, švestky a mango.

Další velmi silnou chutí je koření. Hřebíček, vanilka a skořice, a v úplném závěru je cítit zázvor. Centenario je rozhodně rum, který si musíte vychutnat samostatně, maximálně s kostkou ledu. Rozhodně bych ho nevyužíval pro přípravu koktejlů.

Zacapa Centenario XO – skutečně prémiový rum

Rum Zacapa Centenario XO je skladem a navíc dnes 15.7.2020 za akční cenu.

Vůně

Vůně je nasládlá a díky dlouhému zrání v sudech je patrná kouřová vůně smíšená s jemnými tóny vanilky. Pokud si přivoníte vícekrát, rozeznáte i dubové dřevo a ovoce, ale tyto tóny jsou ve vůni přítomné pouze minimálně.

Závěrem

Co dodat, Zacapa nikdy nezklame. Centenario XO je ovšem ještě o stupínek lepší než klasický Zacapa. Rozdíl není příliš markantní, přece jenom výrobní procesy se tolik neliší.

Tento rum si dovedu vychutnat vždy a za jakýchkoliv podmínek. Centenario XO se hodí pro výjimečné příležitosti a je pro mě pohlazením na duši. Rum podtrhne také kousek opravdu hořké, kvalitní tmavé čokolády. 

  • Výrobce: Industrias Licoreras de Guatemela
  • Země původu: Guatemala
  • Obsah alkoholu: 40%
  • Doba zrání: 23+ 1 rok
  • Typ: Blend

Last modified: 14. 6. 2020

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *