Ron Zacapa 23y – rumový průkopník

Ron Zacapa 23y – rumový průkopník

Ron Zacapa 23y je v mysli mnoha lidí zapsán jako rum s velkým R. Mnoho lidí včetně mě se k rumům dostala právě po ochutnání Zacapy, a proto na něj dodnes nedám dopustit. A nejsem jediný.

Ron Zacapa si získal miliony fanoušků po celém světě, a svou výtečnou chuť obhájil několikrát v mezinárodních soutěžích. Jaký je tedy příběh za tímto známým rumem a jak chutná?

Kam sahá jeho historie?

Historie rumu Zacapa, se dá vystopovat do roku 1976. Destilérka zodpovědná za jeho výrobu, byla založena ve městě Zacapa, na východě Guatemaly. To samotné bylovybudováno v roce 1876 a první láhev rumu Zacapa byla věnována právě stoletému výročí města, ve kterém vzniká.

Veškeré suroviny, které se pro výrobu Zacapy používají, pocházejí z okolí stejnojmenného města. Od roku 1976 je postup výroby stále stejný, a je to mimo jiné tato tradice, které je mi u Zacapy sympatická.

Samotný rum si na ní velmi zakládá, a dává příznivcům mnohokrát nahlédnout do procesu výroby skrz chytré marketingové materiály. Zacapa se prezentuje jako prémiový rum, zároveň se u něj nesetkáte s žádnou extrémní a experimentální chutí, takže má sílu si získat opravdu každého.

Jak tento rum vlastně vzniká?

Jeho výroba začíná na plantážích v jihozápadní Guatemale v nadmořské výšce zhruba 350 m. n. m. Po dlouhé sklizni se používá cukrová třtina jako výhradní surovina na výrobu panenského sirupu.

Po sklizni a výrobě panenského sirupu přichází na řadu kvašení, i zde je tento postup odlišný od jiných výrobců. Používá se vlastní kmen kvasinek získaných z ananasu. Proto je aroma rumu Zacapa tak jedinečné.

Dalším důležitým krokem k jeho výrobě je blendování a následné zrání. Ve výšce 2333 m n. m., kde stojí překrásný „dům nad mraky“, dochází k blendování několika rumů, které se svým stářím liší od 6 do 23 let.Vše pak zraje při vyšším tlaku, řidším vzduchu a okolní teplotě cca 16,7 °C.

Design a balení

Na Zacapovi se mi vždy líbil jeho důraz na efekt. Rum je prezentován jako prémiový, a podle toho také musí vypadat. Láhev má klasický tvar, a je průhledná, abyste mohli obdivovat barvu rumu. Následně je dozdobená přírodním lýkovým pletením a zdobným písmem, které odhaluje, co se skrývá uvnitř.

Chuť 

Při prvním ochutnání na vás rum zapůsobí svou silnou chutí. Konzistencí je podobný medovině, v chuti je ovšem cítit spíše koření a sušené ovoce. Jak se chuť rozvíjí, je cítit dřevo ze sudů, ve kterých Ron Zacapa 23y zraje, a poté je na jazyku patrná chuť doutníku.

Závěr je lehce trpký, na jazyku Zacapa zůstane delší dobu. Zacapa není rum, který by se hodil do koktejlů. Není to ani tak, že by měl příliš extrémní chuť, ale je ho jednoduše škoda. Nejlépe si ho vychutnáte ve sklenici s kostkou ledu.

Pro kuřáky mohu vřele doporučit vyzkoušet ho k dobrému doutníku.

Ron Zacapa 23y – rumový průkopník

Ron Zacapa 23y je skladem a navíc dnes 15.7.2020 za akční cenu.

Vůně

Karamelová vanilka lehce ošlehaná kouřem s tóny dubové kůry. Její nezapomenutelné aroma se bude příjemně linout vaším nosem a zanechá zde příjemnou stopu zralého ovoce a jemného doutníku.

Jeho vůně slouží jako připomínka toho, že je čas na další sklenku. Alespoň v mém případě to takto funguje.

Závěr

Jestli že jste tento rum ještě neochutnali, mohu ho rozhodně doporučit. Překvapí svou silnou, ale přece jen jemnou chutí. I pro ty, kteří se v rumech příliš nevyznají a nemají svou oblíbenou chuť je Zacapa vhodný, protože je nijak nevystraší a naopak napoví, jak můžou být rumy dobré.

Pro umocnění chuti je možnépřikusovat kvalitní hořkou čokoládu s obsahem kakaa nad 70 %. Je ale na zvážení, zda to chuť rumu příliš nezastře.

  • Výrobce: IndustriasLicoreras de Guatemela
  • Země původu: Guatemala
  • Obsah alkoholu: 40%
  • Doba zrání: 23 let
  • Typ: Blend

Last modified: 14. 6. 2020

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *