Znáte rum Bacardi? Kdo by jej neznal. Je to jeden z nejprodávanějších rumů na světě. Pokud přijdete někam do klubu a poručíte si tzv. “Cuba libre”, tedy rum s colou, tak pravděpodobně dostanete colu právě s rumem Bacardi.
Historie značky
V roce 1862 koupili Facundo Bacardi a jeho bratr José palírnu v Santiagu de Cuba a začali destilovat rum, který se stal nejoblíbenějším komerčním rumem na světě. To tehdy samozřejmě nemohli tušit. Ale byli to kluci vytrvalí a tak se nenechali odradit prvotními nezdary a vypracovali se postupně až na samou špičku světové produkce rumů.
Pomocí metody filtrace dřevěným uhlím a zrání v dubových sudech spolu s destilačním přístrojem z mědi a litiny vytvořil Facundo Bacardi jemnější a rafinovanější verzi místního rumu. Jeho jemnější verze lihoviny se stala oblíbenou místní a časem i mezinárodní senzací. Rum Bacardi se již samozřejmě na Kubě nevyrábí, společnost Ron Bacardi Company opustila Kubu v důsledku plánů Fidela Castra znárodnit veškerý soukromý majetek a soukromá bankovní konta na ostrově. Rodina Bacardi přesunula důležité ochranné známky z Kuby a pomocí továrny, kterou Bacardi vlastnila a která byla postavena v Portoriku, mohla pokračovat v budování své společnosti. Bacardi je nyní největší rodinnou společností na výrobu lihovin na světě.
Historie rumu a jeho výroba
Bacardi Oakheart Original Spiced Rum je jednou z těch lihovin, které ve sklenici vykazují jasné známky svého stáří. Vyrábí se ze směsi koloniálně destilovaných rumů, které zrály ve vypálených dubových sudech. Tento vyzrálý rum je poté ochucen, aby dosáhl svého typického chuťového profilu. Ten se značí tóny vanilky zvýrazněné voňavým kořením, jehož kombinace má vyzrálý rum doplňovat, ale ne mu dominovat.
Láhev rumu
Líbí se mi texturovaná láhev, která se snadno drží, a líbí se mi etiketa, na které je vyobrazen dubový sud, v němž tento konkrétní rum zrál před tím, než byl dochucen. Jediná věc, která se mi nelíbí, je kovový vršek. Když se podíváte na závity, zjistíte, že jsou pouze dva. Vždycky mě zneklidňuje uvolněný uzávěr, a zdá se, že se to u těchto lisovaných kovových uzávěrů stává mnohem častěji než u plastových uzávěrů nebo zátek. Prostě a jednoduše – nemám rád tyhle šroubovací vršky.
Rum ve sklenici
Zkoumání rumu Oakheart jsem začal pohledem na jeho barvu a vizuální přitažlivost. Rum má zlatavě jantarovou barvu, a když jsem naklonil sklenici a pomalu s ní zatočil, všiml jsem si lesku tekutiny, která zůstal na boku skleničky. Rozvinuly se malé nohavičky, které stékaly zpět do rumu. Líbí se mi, že kapičky nepůsobí zbytečně zahuštěně cukrem.
Vůně rumu
Vůně nese lehký akcent dubového dřeva a smetany, karamelu a vanilky. Cítím také koření a velmi lehký náznak sušeného ovoce (rozinky a datle). Když jsem nechal sklenici chvilku odstát, vanilkové tóny se ještě víc zvýraznily. V těch závanech nad sklenicí začínám cítit také javorový sirup a skořici. Je to moc příjemná vůně.
Chuť rumu
Rum je v ústech překvapivě krémově jemný a tato krémovitost hezky funguje k příjemnému “obalení” patra a umožňuje chutím dlouho přetrvávat v ústech. Cítím hodně vanilky, trochu příjemné smetany a trochu javorového sirupu. Rum je také lehce kořeněný, chuť zahřívá pomerančová kůra, skořice a hřebíček. Při čistém popíjení rumu se zdá, že se v koření trochu ztrácí dubové dřevo. Mám podezření, že se přidává k chuti pomerančové kůry, kterou jsem zaznamenal, ale je těžké rozhodnout, kde končí lehká chuť koření a začíná dubové dřevo.
Kořeněné rumy jsou obvykle určeny jako rumy na míchání, a tak jsem chtěl vyzkoušet několik koktejlových/barových nápojů, abych zjistil, jak chutnají. Namíchal jsem tedy klasiku – rum a colu s velkým množstvím ledu. Musím přiznat, že mě tento poměrně jednoduchý koktejl opravdu překvapil. Koření na mě opravdu “zapůsobilo”, chuť skořice a pekařského koření se v cole projevila velmi pozitivně. Vlastně jsem se přistihl, že jsem si v následujících dnech rum a colu míchal často a pokaždé jsem byl ještě více ohromen než u předchozího drinku.
Bacardi Oakheart Spiced Rum skladem a navíc dnes 17.9.2024 za akční cenu.
Na základě úspěchu s rumem a colou jsem experimentoval se zázvorovým pivem a vytvořil osvěžující drink, který byl naprosto dokonalý a všem jej doporučuji vyzkoušet.
Závěr
V míchaných koktejlech Bacardi Oakheart září a zdá se, že pokaždé, když jsem ochutnal tento tmavý rum, udělal na mě skvělý dojem. Tento destilát má charakter, který vzniká pouze díky času strávenému v dubovém sudu, a tento vyzrálý charakter dodává koktejlům a barovým drinkům skutečnou hloubku. Je to levný rum, který by neměl chybět v žádném správném domácím baru.
Dobrý rum do 500 Kč Recenze Rum Bacardi Rumy do 1000 Kč
Last modified: 6. 10. 2021