Recenze rumu English Harbour 10 Year Reserve Rum

Rum English Harbour 10y je starší bráška 5 letého rumu stejného výrobce. Jedná se o karibský destilát vyráběný společností Antigua Distillery Limited (ADL). Rum je stejně jako jeho mladší verze pojmenován podle antiguanského námořního přístavu English Harbour, který byl místem námořních střetů mezi Angličany a Francouzi, což byly dvě hlavní námořní mocnosti 18. století. Je to zkrátka rum s tradicí.

Ještě zopakuji, že jako u mladší verze, tak i u této starší verze platí, že zvláštní charakter jejich rumu na bázi melasy začíná již při procesu kvašení. Při kvašení používají pekařské kvasnice a umožňují jim vzájemně působit s divokými kvasnicemi přítomnými v palírně. Použití otevřených kvasných nádob napomáhá a podporuje spojení různých kvasinek. Po kvašení se rum English Harbour destiluje na měděném kontinuálním destilačním přístroji. Lihovar Antigua provozuje jeden z mála zbývajících měděných kontinuálních destilačních kotlů v Karibiku.

Podle internetových stránek společnosti ADL zraje rum English Harbour v použitých sudech po americkém bourbonu, které jsou zevnitř opálené. Zajímavé je, že při plnění každého sudu se přidává hrst dubových třísek, aby se zlepšila interakce dubu a rumu.

Láhev rumu

Líbí se mi krátká láhev, do níž se rum English Harbour 10 Year Old stáčí. Etiketa je dobře čitelná a její nízké těžiště zajišťuje, že zvládne i menší otřesy, aniž by se převrhla. Je jako stvořená pro námořníky. My si ji můžeme dát třeba na lehátko v bazénu. Středně velké hrdlo je tak akorát dlouhé, aby se rum snadno naléval, a korkový uzávěr při otevření tak hezky lupne. Je to prostě láhev jak má být.

Rum ve sklenici

Po nalití do rumové sklenice se rum projevuje jako měděně zbarvený destilát. Když sklenici nakloním a zatočím s ní, vidím na vnitřní straně mírně zahuštěný tekutý lesk, který pomalu uvolňuje slzy, jež se mění ve středně široké nohavice, které stékají zpět do na dno sklenice.

Vůně rumu

Když jsem chutnal tento desetiletý rum, venku byla krutá zima a i v mém pokoji se zdálo, že je větší zima než obvykle, protože topení v mém domě se snažilo jet na maximum (ano, tuhle recenzi jsem psal v zimě a zůstala tak nějak schovaná v šuplíku). Zmiňuji se o tom proto, že když jsem začal rum očichávat, závan vůně mi toho kromě lehkého dubu a pekařského koření moc nepřinášel, díky čemuž mi destilát zpočátku připadal spíše jako whisky než rum. Nižší teplota možná zpočátku brzdila všechny vůně, které rum obsahuje.

Když jsem však dal sklenici čas a nechal chvíli vůně rozležet, nos brzy začal poznávat mnohem jiný charakter, mnohem více odpovídající zrajícímu rumu s vůní tmavě hnědého cukru, vanilky a pomerančové kůry. Cukrářské koření v podobě skořice a muškátového oříšku jako by se shromažďovalo v závanech spolu s některými tropickými tóny banánů a melounů. V chuti se objevovala kouřová stopa s vůní praženého kokosu. Jak se vůně dále vyvíjela, začal jsem si všímat směsi tresti a kávy, snad i s lehkými náznaky kakaa.

Rum se zdá být velmi příjemný s lepší vyvážeností komplementárních vůní než mladší pětiletka.

Chuť rumu

Desetiletý rum vstupuje do úst s kombinací tmavého (téměř spáleného) hnědého cukru s dubem a cukrářským kořením (především vanilkou a skořicí), které následuje rychle za sebou. V pozadí cítím náznaky kokosu a lehký závan pomerančové kůry. Rum je lehce krémový, což pomáhá pokrýt chuťové buňky a umožňuje tak prolínání a přetrvávání chutí, což je velmi příjemné. Rád rum popíjím čistý, i když si myslím, že by možná bylo dobré zkusit jej přimíchat do rumového koktejlu Old-Fashioned, kde by si trocha cukru a moje Angostura bitters mohly pohrát s kouřovými chutěmi, které se při popíjení stávají časem výraznějšími.

Rum English Harbour 10y 0,7l 40% skladem a navíc dnes 23.9.2021 za akční cenu.

Jak je uvedeno výše, rum má lehkou krémovou stopu, která umožňuje, aby chutě přetrvávaly a dávaly destilátu delší závěr, než jsem zprvu předpokládal. V závěru se projevuje dubový charakter destilátu. Když přidám led, všimnu si také chuti kakaa, která se po polknutí zřejmě promění v kombinaci kávy a coly.

Závěr

English Harbour 10 Year Old jsem poprvé ochutnal asi před pěti lety a vzpomínám si, že mě jeho chuť příliš nenadchla. Podruhé jsem si destilát užil mnohem víc, i když cena tohoto rumu je pro mě docela vysoká na to, jak chutná. Samozřejmě jsem se posunul kus dopředu a za rumy teď utrácím mnohem víc ale s tím souvisí také fakt, že už mám s čím porovnávat rumy podobné cenové hladiny.

Last modified: 30. 7. 2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

X