Recenze rumu Angostura 1919 Aged

Tenhle poměrně levný rum mi docela dlouhou dobu unikal. Několikrát jsem na něj v barech narazil ale protože jsem o něm nic nevěděl, tak jsem si jej zkrátka nedal. Až nedávno mě kamarád obdaroval láhví tohoto rumu a tak jsem se degustaci zkrátka nemohl vyhnout. A jak rum Angostura 1919 Aged chutná? To se dočtete v této recenzi.

Historie značky

Značka Angostura má své počátky v roce 1824, kdy německý lékař Johann Gottlieb Benjamin Siegert, který byl v té době generálním chirurgem ve venezuelské armádě, vytvořil směs aromatických bylin, kterou nazval „Amargo Aromatico“ (z níž se později stala světoznámá Angostura Bitters). Přestože společnost, kterou založil za účelem výroby těchto hořkých nápojů, byla původně založena ve městě známém jako Angostura (později přejmenovaném na Bolivar City), jeho nástupci (mladší bratr a syn) ji v roce 1876 přestěhovali do Port of Spain na Trinidadu.

Společnost Angostura je samozřejmě stále známá díky svým prvotřídním hořkým lihovinám, ale proslavila se také rumem, který se vyrábí v pětistupňové destilační lázni pod vedením mistra Johna P. Georgese.

Historie rumu

V roce 1973 koupila společnost House of Angostura společnost Fernandes Distillers Ltd. a přidala tak k vlastním zkušenostem této trinidadské lihovarnické společnosti i zkušenosti, které nashromáždila. Podle internetových stránek společnosti Angostura je jejich rum Angostura 1919 Aged Rum poctou konkrétnímu rumu, který ve 30. letech 20. století vyráběl mistr míchač společnosti Fernandes Distillers J. B. Fernandes. (Tento rum vyrobený společností Fernandes Distillers je dnes považován za historicky významný pro ty, kdo studují vývoj rumu na Trinidadu a Tobagu i ve zbytku Karibiku).

Tento rum vznikl vlastně v důsledku požáru, který v roce 1932 zachvátil podnik Government Rum Bond. Pan Fernandes zakoupil zbývající ohořelé sudy (které stále obsahovaly rum) a zjistil, že byly naplněny v roce 1919. Zakoupený rum byl namíchán a nalahvován a stal se známým jako „1919 Aged Rum“. Tento rum z roku 1919 se stal tak vysoce ceněným, že se dům Angostura rozhodl zachovat jeho památku vlastním rumem Angostura 1919 Aged Rum.

Láhev rumu

Angostura 1919 se dodává v hezké hranaté láhvi se špičatým hrdlem. To je podle mě klasický tvar rumové láhve, krátký s nízkým těžištěm, takže při plavbě na širém moři se láhev snadno udrží ve vzpřímené poloze a „odolá“ tak i útoku vln, které s lodí často lomcují. Pálenka se prodává v elegantně vypadající kartonové krabici, jejíž obal obsahuje informace, které vás mají poučit a navnadit ke koupi rumu.

Oceňuji, že lihovina je uzavřena dřevěným korkovým uzávěrem, který mi při otevření lahve dodá ono uspokojivé mlasknutí. V době psaní této recenze, kdy jsem měl již láhev nějaký ten měsíc otevřenou, zátka nevykazuje žádné známky poškození.

Ve sklenici

Rum Angostura 1919 Aged se ve sklenici projevuje jako zlatavě zbarvená tekutina s jasným nezkaleným odstínem. Rumovou sklenici jsem klasicky naklonil a pomalu s ní zatočil a přitom jsem si všiml, že rum je jakoby lehce zahuštěný. Na stěnách sklenice zanechává středně velké kapky, které se pozvolna mění v úzké nohavice.

Angostura 1919 8y 0,7l 40% skladem a navíc dnes 23.9.2021 za akční cenu.

Když jsem si googlil informace o tomto rumu, tak jsem se dočetl, že rum  Angostura 1919 Aged může obsahovat směsné rumy, které jsou staré 6 až 9 let.

Vůně rumu

Počáteční vůně odhaluje příjemnou směs medu, smetanového bonbonu a pomerančové kůry. Při důkladnějším přičichnutí ke sklenici se v závanech vzduchu projevuje také sladkost zavařenin – meruněk a broskví, které stoupá do vzduchu nad sklenicí. K pikantní pomerančové kůře se pak pozvolna přidá tabák, přičemž každý z nich se ve vzduchu mísí s jemným dubovým kořením. Ve vzduchu se objevují také lehké náznaky vanilky a máty. Když necháme sklenici chvilku nodpočinout, tak na síle nabere také dřevo. Vůně je to skutečně velmi zajímavá a moc mě baví.

Chuť rumu

Rum  Angostura 1919 Aged je v ústech sušší, než by se podle vůně a nohavic mohlo zdát. Na patře se objevuje dubové dřevo podkreslené tabákem, které rychle následují tóny smetanového bonbónu a pomerančové kůry. Necháte-li rum ve sklenici asi deset minut odstát, odhalí se i květinový nádech.

Závěr je v ústech docela dost hřejivý. Navzdory této kořeněné hřejivosti jsem cítil jen malé, pokud vůbec nějaké pálení. Jemné dubové dřevo, bílý pepř, pomerančová kůra, tóny smetanových bonbonů a lehká bylinná (mentolu podobná) tabáková příchuť poskytly další chutě pro středně dlouhý závěr, který byl docela uspokojivý.

Závěr

Ačkoli se mi rum 1919 jevil jako slušný rum k popíjení jen tak čistý, nesmírně jsem si ho užil i s ledem. Je to samozřejmě i počasím a horkem, které venku panuje. Rozhodně je to rum, který stojí za ochutnání.

Last modified: 21. 7. 2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

X