Jak na výběr skutečně kvalitního rumu?

Všechny příspěvky

Rum se v poslední době v Česku ale také na Slovensku velmi zpopularizoval. Na trh se dostává stále více a více nových značek z celého světa a pro běžného člověka je stále obtížnější rozlišit kvalitní rum od toho nekvalitního. Jsme doslova zaplaveni nabídkou a dokonce i v supermarketech se můžeme setkat hned s několika značkami. Jak ale vybrat ten správný rum? Jak bybrat kvalitní rum za rozumnou cenu? Naučte se rozpoznat kvalitativní kritéria pro dobrý rum, abyste při nákupu v budoucnu nenaletěli a vybrali si rum, který bude stát opravdu za to.

Rum není um

Pro úplné začátečníky nebo starší ročníky: um, tuzemák ani „room“ nemají kromě historického pojmenování z dob socialismu se skutečným rumem opravdu nic společného. Tuzemák se vyrábí umělým přidáním rumové esence do vody smíchané s lihem a cukrem, kdežto opravdový rum musí projít dlouhým procesem, aby získal požadovanou kvalitu a výslednou chuť. Bohužel, stále dost lidí nedá na Tuzemák dopustit a někteří je ještě dnes považují za nejlepší rum, jaký si vůbec mohou dopřát.

Kapitolou samou o sobě je i Captain Morgan Spiced Gold, který si za poslední roky získal velkou popularitu na celém světě a to především mezi mladými lidmi. Prodejci je prezentován jako rum, když se však podíváte na etiketu na láhvi blíže, zjistíte, že se na ní píše, že jde o „spirit drink“ s přidaným karibským rumem, kořením a dalšími přírodními chutěmi. Kolik rumu je v kapitánovi vlastně nikdo neví, protože to na etiketě není uvedené. Na jeho obranu je třeba dodat, že Spiced Gold není jediný produkt od kapitána. Například takový Captain Morgan Private Stock už dosahuje kvalitu, která stojí za ochutnání.

Pokud chcete pít kvalitní rumy, je to jednoduché. Pijte produkty označené jako rum, ron nebo rhum. Aby mohl nápoj dostat takové označení, musí projít dlouhým, většinou několikaletým procesem a musí mít určité procento alkoholu.

Jak se vyrábí rum a neb výroba rhumu

Jak jsme naznačili výše, proces výroby pravého kvalitního rumu je zdlouhavější a náročnější. Začíná na plantážích s cukrovou třtinou a končí v sudech, kde několik let zraje. Pojďme se tedy podívat blíže na proces výroby rumu.

Zpracování cukrové třtiny

Výrobní proces rumu začíná sklizní cukrové třtiny, která se dodnes sklízí ručně. Následně se ze třtiny získává lisováním sladká šťáva.

Plantáž s cukrovou třtinou

Fermentace a destilace

Když je šťáva z cukrové třtiny vylisována, proces se může ubírat třemi směry:

  • Šťáva jde přímo do procesu fermentace (odborný výraz pro kvašení) a následně se destiluje. Takto připravují rum zejména ve francouzských zaoceánských oblastech jako jsou Martinik a Guadeloupe.
  • Druhý způsob je, že se ze šťávy vyvaří sirup, který také může fermentovat a projde procesem destilace. Destilérky pracují s tímto sirupem hlavně proto, že výsledný produkt je chuťově nejbližší cukrové třtině. Využívá se však poměrně zřídka.
  • Třetí a nejpoužívanější způsob je, že se z cukrové třtiny vytvoří klasický krystalový cukr, který koupíte i v potravinách. Co nás však zajímá je melasa, což je vedlejší produkt při výrobě cukru. Následně je postup identický jako u prvních dvou způsobů – fermentace a destilace melasy.
Don Papa Embossed Art 2019 0,7l 40% Tuba

Skvělý rum Don Papa je skladem a navíc dnes 15.7.2020 za akční cenu.

Zrání rumu a filtrace

Po kvašení a destilaci, která probíhá většinou ve velkých destilačních kotlích, přichází na řadu zrání rumu. Výslednou tekutinu po destilaci, která je čirá jako voda, můžeme konečně oficiálně nazvat rum, konkrétně bílý rum.

Bílé rumy jsou určeny do míchaných nápojů, i když například na trhu se postupně začínají objevovat i takové, které jsou určeny k přímé konzumaci. Ideálním příkladem je Diplomatico Planas, který však na rozdíl od jiných bílých rumů prochází šestiletým procesem zrání, aby byl následně přefiltrovaný přes černé uhlí, díky čemuž získá čirou barvu.

Pokud si chcete vychutnat rum napřímo, doporučujeme, abyste si zvolili vyzrálý tmavý rum. Právě délku zrání považuje velká většina milovníků rumů za měřítko kvality. Délka zrání je však pouze jedním z aspektů, který ovlivňuje kvalitu rumu. Důležitá je i kvalita sudů, ve kterých rum zraje a i jejich předchozí použití. Rum, který zrál v sudech po sherry bude mít úplně jiné vlastnosti než rum, který zrál v sudech po koňaku. Diplomatico rum zraje například výlučně v sudech z bílého amerického dubu.

Pro rum je velmi důležitý i způsob, jakým zraje a proto na etiketě nebo přímo v názvu častokrát najdete slova jako systém solera, reserva nebo barrel proof.

Solera je soubor sudů rumu, které byly použity při výrobě rumu. Jde o vrstvení a postupné míchání rumů různého věku, kde nejstarší rumy jsou umístěny v nejnižší řadě a nejmladší zase v sudech umístěných nejvýš. Sudy se přidávají každý rok. Výsledek je tedy směs rumů. Nejznámějším příkladem je rum Zacapa 23, který je směsí rumů ve věku 6 až 23 let. Rumy s označením solera se nikdy neoznačují počtem let jako YO nebo años.

Systém solera v praxi

Reserva je označení pro Blend těch nejkvalitnějších vyzrálých rumů. Slovem reserva chtějí výrobci upozornit na to, že právě jejich rum dosahuje výjimečné kvality.

Barrel proof je označení pro rumy, které jsou plněny se stejným obsahem alkoholu, který rumu zůstal po vyzrání. Rumy s tímto označením nejsou míchány, nebo pokud chcete blendovány, ale pocházejí z jednoho sudu. Někdy se můžete setkat i s pojmenováním single cask nebo single barrel.

Doporučení na závěr

Život je příliš krátký na to, abychom pili špatný rum a proto vám chceme dát tipy na rumy, které máme odzkoušené. Pro úplné začátečníky jednoznačně doporučujeme Diplomático Reserva exclusive. Tento venezuelský rum je, co se týče poměru cena / výkon absolutní špička a za 900 Kč dostanete to, o čem se vám u jiných rumů může pouze zdát. Pokud chcete aromatičtější rum, vyzkoušejte rum Don Papa, ve kterém ucítíte vanilkové aroma a explozivní chuť, která dostane téměř každého. Velmi zajímavý je i Gold of Mauritius rum, který má sice v sobě o něco méně vanilky, ale podmaní si vás chutí tropického ovoce.

Last modified: 20. 6. 2020

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *