Recept na nejlepší mojito

Recepty, Všechny příspěvky

Léto je období, kdy většina lidí tráví víkendové večery na párty a nebo posedává na zahrádkách s přáteli. Je to čas, kdy přemýšlíme, jak se co nejlépe zchladit a přitom si užívat sluníčka naplno. Je do doba drinků a koktejlů. A jaký koktejl vládne všem? Je to bezesporu mojito!

Mojito je jedním z nejoblíbenějších rumových koktejlů současnosti, jehož recept je známý po celém světě. Původ tohoto klasického nápoje lze vysledovat až na Kubu a jeho kořeny sahají ke koktejlu El Draque ze 16. století. Koktejl El Draque, pojmenovaný po siru Francisi Drakeovi, anglickému námořnímu kapitánovi a objeviteli, který navštívil Havanu v roce 1586, se skládal z aguardiente (lihoviny z cukrové třtiny, která je předchůdcem rumu), limetky, máty a cukru. Údajně se konzumoval k léčebným účelům, ale je snadné uvěřit i tomu, že pijáci si jeho chuť a účinky užívali taktéž.

Legendario Aňejo Blanco 4y 0,7l 40% je excelentní bílý rum jako stvořený do mojita. Skladem a navíc dnes 11.12.2024 za akční cenu.

Nakonec aguardiente nahradil rum a název se změnil na Mojito. Není jasné, kdy přesně k tomu došlo, ale Mojito se poprvé objevilo v koktejlové literatuře v roce 1932 ve vydání “Sloppy Joe’s Bar Cocktail Manual”, knize z proslulé havanské instituce.

Je příznačné, že téměř všechny ingredience v Mojitu pocházejí z Kuby. Rum, limetka, máta a cukr (v ostrovní zemi se pěstuje cukrová třtina) se spojí dohromady a poté se naředí sodou, aby vznikl lahodný, lehký koktejl. Nápoj se tradičně připravuje z neztařeného bílého rumu, který má lehkou a svěží chuť. Použitím kubánského rumu získáte body za autenticitu, ačkoli mnoho moderních kubánských rumů je lehčích než jejich předchůdci, takže můžete zkusit experimentovat s bílými rumy, dokud nenajdete ten, který vám nejvíce zachutná.

Možná se to nezdá ale mojito je na přípravu o něco pracnější než jiné koktejly, protože se při něm musí máta správně rozemlít či nadrtit, ale konečný výsledek stojí za tu námahu. Máta v kombinaci s ostatními ingrediencemi přináší extra dávku osvěžení, které je sice často spojováno s létem, ale můžete si ho vychutnat kdykoli během roku.

Pokud máte raději koktejly s příměsí literární historie, máte štěstí. Mojito si údajně oblíbil Ernest Hemingway, který si ho podle místních pověstí pravidelně dával v havanském baru La Bodeguita del Medio.

Recept na mojito

Konec teorie, jdeme na praxi. Níže vám předkládám svůj roky prověřený recept na zaručeně nejlepší mojito.

Co budeme potřebovat?

  • 2-3 limetky
  • 3 lžičky hnědého cukru
  • 1 svazek máty – na jednu sklenici kolem 8 lístků
  • 100 ml bílý rum podle chuti
  • 150 ml perlivé minerálky
  • několik kostek ledu

Příprava mojita

Do vyšší sklenice, nejlépe typu Highball, vložte namačkané lístky máty, třtinový cukr a šťávu z limetek a samotné limetky. Já osobně vymačkám trochu šťávy z limetek rukama a pak je pěkně ještě potluču tloučkem s mátou a cukrem. Poté přidejte trochu sodovky a nadrcený led. Nakonec přidejte kvalitní bílý rum a dolijte opět sodovkou. Ozdobit můžete mátou a plátkem čerstvé limetky. Jak je vidět, příprava tohoto koktejlu je velmi jednoduchá a zvládne ji každý.

Naše hodnocení

Last modified: 6. 10. 2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

X