Druhy rumů

Všechny příspěvky

Ten, kdo propadne chuti rumů, je na začátku své cesty určitě lehce zmaten z nejrůznějších názvosloví, označení a pojmenování rumů. Proto jsem se rozhodl sepsat tento článek a vypsat v něm druhy rum, dělení, kategorie a vysvětlit také některá označení a názvosloví. Snad vám tento článek pomůže v lepší orientaci ve světě rumů.

Rozdělení rumů podle oblasti

Rum se dnes už vyrábí prakticky všude na světě. I v Česku máme své značky rumu, přestože se jedná o rumy z dovozu. Stále však platí jakési nepsané pravidlo, resp. zažitá pravda, že nejznámější rumy pocházejí z Karibiku a Jižní Ameriky. Okamžitě někdo namítne, že třeba rum Don Papa je z Filipín, Old Monk zase z Indie apod. Ale my se v tomto dělení držíme průměru a vyjímky nyní trochu opomineme. Karibská výroba rumu má bohatou historii, která se psala od počátku vzniku kolonií. Existují tři hlavní druhy: Španělský, Britský a Francouzský. Lze je od sebe rozeznat i podle názvů, které jsou ovlivněny jednotlivými jazyky.

Rum

Označení Rum se využívá pro rumy vyráběné na Jamajce, britských návětrných ostrovech, Barbadosu, Svatém Kryštofu, Trinidadu a Demerarském regionu Guyany. Rumy takto označené mají prapůvod ve Velké Británii. Zpravidla bývají destilovány tradičním způsobem v měděných hrncovitých přístrojích. Bývají těžší a převážně se vyrábějí z melasy. Nejčastěji se využívá označení Navy Rum, což jsou rumy, které jsou již přes třista let oblíbené zejména mezi námořníky po celém světě. Obecně jsou rumy s námořníky a piráty často spojovány.

Ron

Rumy s označením Ron se vyrábějí zejména v Guatemale, Panamě, Dominikánské republice, Nikarague, Portoriku, Columbii, Venezuele a na Kubě. Ron se vyrábí podle španělské tradice z melasy a destiluje se ve sloupcovitých přístrojích. To z nich dělá poměrně jemné rumy.

Rhum

Francie musí mít zase všechno jinak. Zkrátka je to země, která si dělá všechno po svém a tak je to jediný stát na světě, který stanovil právní rámec k regulaci produkce a značení rumu v jejich zámořských teritoriích. Francouzská západní Indie, Guadeloupe, Martinik a Marie Galante jsou oblasti, kde se nejčastěji setkáte s ‘rhum agricole’, což doslova znamená zemědělský rum. Rhum agricole se vyrábí kvašením a čistou destilací z čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Reunion potom zase produkuje navíc i ‘Grands Arômes’, což jsou plně aromatické rumy ve výrazně britském stylu.

Bumbu rum skladem a navíc dnes 27.7.2024 za akční cenu.

Hlavní kategorie rumů

Prakticky neexistuje nějaký právní předpis nebo zákon, který by stanovoval proces výroby a zrání rumů. A tak se tento proces hodně liší u konkrétjích výrobců v různých zemích světa. Tradiční rum se může vyrábět jak ze třtinové šťávy, tak z melasy. Označení tradiční by se dalo použít pro většinu rumů s úrovní nečistot 225 g na hektolitr. Všechny rumy označené jako tradiční rumy můžeme dále zařadit do dvou kategorií rozdělených podle procesu výroby.

Rhum agricole – Zemědělský rum

Rhum agricole, nebo-li zemědělský rum, se získává destilací čerstvé třtinové šťávy a vyrábí se zejména ve Francouzské západní Indii.

Melasový rum

Melasový rum se vyrábí ze zbytků cukrové třtiny potom, co je šťáva z cukrové třtiny maximálně zkoncentrována důkladným vařením. Posléze jsou odstraněny nečistoty. Tento rum se dále dělí na průmyslový rum a plně aromatický rum. Průmyslový rum se získává přímým kvašením. Plně aromatický rum (rhum Grand Arôme) se získává kvašením i s nečistotami (obsahuje více jak 0,5 Kg nečistot na hektolitr čistého alkoholu) a je typický pro Martinik, Reunion nebo Jamajku.

Dělení rumů podle zrání

Bílý rum

Bílé rumy se nejčastěji používají jako základ koktejlů. Vyrábějí se jak z melasy, tak ze třtinové šťávy. Jsou to většinou mladé rumy, které se skladují buď v kádích z nerezu nebo v sudech.

Uzrálý rum

Uzrálý rum je ten, který pochází z Francouzské západní Indie a zraje minimálně 3 roky v sudech dubového dřeva.

Jantarový rum

Za jantarový rum bývá označován rum, který zraje v sudech minimálně 18 měsíců a zpravidla se jedná o sudy po bourbonu. Barva těchto rumů bývá také často upravena přidaným karamelem. Jantarové rumy můžeme mít čisté a nebo je používat do koktejlů.

Tmavý rum

Tmavý rum je ten, který zraje 2 roky a více v dubových sudech. Jsou to rumy se zajímavými chutěmi, které se dají pít čisté.

Rumy zrající ve speciálních sudech

Výobci rumů z různých koutů světa se předhánějí v tom, jak by překvapili zákazníky novou chutí rumu. A tak nabízejí například rumy, které zrály v sudech po různých typech sherry ale i jiných exotičtějích nápojích. Rumy díky tomu získávají specifickou chuť. Někdy se rumy povedou a někdy ne. Hodně také záleží na marketingu dané společnosti, jak se k výrobku a propagaci postaví.

Odolné rumy

V karibských oblastech můžeme narazit na rumy s obsahem alkoholu 70 % a víc. Tyto rumy jsou označovány za odolné a používají se zejména při přípravě koktejlů. Na čisté pití tedy příliš vhodné nejsou. Ale někomu třeba zachutnají i tak.

Kořeněné rumy

Pokud vezmete bílý rum a necháte v něm namočené koření, tak vám vznikne kořeněný rum. Nejčastěji se používá skořice, hřebíček, kardamon apod. Vznikne tím rum se specifickou chutí.

Třídění rumů podle barvy

Rumy lze dále třídit i podle barvy. Je to vlastně i jedna ze základních metod, jak jednotlivé typy rumů můžeme rozlišit.

Tmavé rumy

Tmavé rumy jsou známé především svou intenzivní chutí a barvou. V tmavých rumech bývá často cítit melasa a rumy bývají navíc i silně kořeněné. Tyto rumy je doporučen pít čisté a za pokojové teploty. Neměly by se tedy chladit. Nicméně za horkých letních dní a nebo v jejich tropických domovinách často neodoláte a kostku ledu do rumu vhodíte. Občas se tím člověku otevřou úplně nové chutě.

Zlaté rumy

To je zřejmě nejznámější a nejrozšířenější typ rumu. Zlatá barva je výsledkem zrání v dubových sudech. Někdy se zlaté říká také jantarová, což je možná ještě přesnější označení pro zbarvení tohoto typu rumů. Tyto rumy můžete pít jak čisté, tak v míchaných nápojích a různých koktejlech.

Bílé rumy

Chuť bílých rumů je velmi málo výrazná. Jsou to rumy které nebyly stařeny v sudech a zpravidla jde i o velmi mladé rumy. Jsou tedy vhodné do míchaných nápojů a koktejlů. I když se najdou vyjímky i mezi bílými rumy, které lze pít čisté.

Třídění rumů podle způsobu výroby

Teď se pohybuji na hodně tenkém ledu. Proces výroby rumů je totiž rozdílný a záleží na dané oblasti a značce. Každá značka má svá specifika a své metody. Základem ale je většino vždy melasa, což je vlastně “odpad”, který vzniká při zpracování cukrové třtiny. I proto byl dříve rum spíš pití chudých lidí, otroků a námořníků.

Rozdělení podle typu destilace

Po fermentaci melasy pak logicky musí přijít na řadu destilace. A tu lze rozdělit na dva typy.

  • Přerušovaná destilace – tímto způsobem destilce vznikají velmi kvalitní rumy bohaté na chuť a vůni.
  • Kontinuální destilace – tato destilace zase produkuje rumy s vyšším obsahem alkoholu ale s méně zajímavou chutí. Samozřejmě existují vyjímky.

Po destilaci přichází poslední fáze – míchání a zrání.

Rumy nejčastěji zrají (jsou stařeny) v dubových sudech. Obvykle se používají sudy z amerického dubu. Některé rumy se pak nechávají zrát v sudech po jiném alkoholu – typicky po sherry nebo bourbonu. Staření je základem úspěchu. Zrání v sudech dodává rumům jejich specifickou chuť a zásadně se podepisuje na jejich vůni a barvě. Doba zrání rumů se také velmi liší. Nejčastějí jsou rumy stařeny na 3, 5 nebo 7 let. Ale existují i vyjímky. Lepší rumy pak mohou zrát 15 ale i více než 20 let. Tyto rumy jsou pak samozřejmě také podstatně dražší.

Rum Don Papa skladem a navíc dnes 27.7.2024 za akční cenu.

Nejstarší rumy

Mám tu pro mnohé šokující informaci. Tedy alespoň pro mě byla hodně šokující. Sedl jsem si z ní na zadek a hned jsem si dal panáka rumu. Rum totiž zřejmě nevznikl v Karibiku, ale někdy ve 14. století v Číně a nebo v Indii. To je šok, že? Bumbu rum pak ale v tomto světle informací vypadá hned jinak, že? Nejstarší rumovou zemí, ve které vznikly první rumy dnešního typu, je ale Barbados. Barbados to zachránil! Co se týče barvy, tak zřejmě nejstarší byly tmavé rumy. Nicméně, tehdejší tmavé rumy zřejmě nebyly tak moc tmavé, jako dnešní současné tmavé rumy. Proč? Protože se tehdy sudy, ve kterých rumy zrály, nevypalovaly. A jak na tom byly rumy co do obsahu alkoholu? Rumy byly v začátcích opravdu silné, nedohledal jsem, kolik % přesně alkoholu obsahovaly ale dedukuji, že klidně 50-70 % to mohlo být. Až postupem času je začali ředit námořníci na dnešních 40 %. Nutno dodat, že na moři se rumy často ředily ještě mnohem víc, klidně na 15-20 %. Ale dnešních 40 % tak nějak většině z nás vyhovuje. Je to dost na to, aby se člověk hezky rozveselil a taky dost na to, aby si ráno člověk měřil hladinku alkohol testerem.

Rumový slovník pojmů

V článku jsem použil několik rumařských pojmů, kterým by možná nováček nemusel úplně rozumět. A tak du na vysvětlenou tyto pojmy objasním.

V.S.O.P.

V.S.O.P. je zkratka a znamená Very Superior Old Pale. Tato zkratka se používá zejména pro značení velmi starých a specifických koňaků, často vydaných v limitovaných edicích. U rumů se s tímto označením můžeme občas také setkat ale bývá to jen v minimu případů.

X.O.

S označením X.O. nebo XO se u rumů setkáte poměrně často, resp. u těch kvalitnějších rumů. Co toto označení znamená? Jde o zkratku, která znamená Extra Old. Je to vlastně takové trochu marketingové označení stařených rumů. Jinak se u rumů běžně udává délka staření v letech ale pokud.

RESERVA

Občas se můžete u rumů setkat také s označením Reserva. Tento pojem nám říká, že se jedná o to nejlepší z daného ročníku, co se výrobce rozhodl neprodat okamžitě ale uchovat tento alkohol pro další použití u stařených láhví.

SOLERA

Solera je vlastně určitý typ míchání a staření rumů. Funguje to tak, že se po 5. – 6. roce zrání vezme polovina daného rumu a smíchá se s o rok mladším rumem stejné značky. Takto se celý proces opakuje každý rok až do chvíle, kdy se rum nalahvuje a jde do prodeje.

AGRICOLA

Agricola vlastně znamená zemědělský rum. Ale ruku na srdce, našim uším asi lépe zní ono označení agricola. Tento typ rumu se vyrábí rychlou destilací, která trvá 1 – 8 dní. Výsledným produktem je čirá lihovina podobné charakteristiky, jako je vodka. Rozdíl je ale v surovině, ze které se tento alkohol vyrábí – v našem případě je to cukrová třtina nebo melasa. Časo se jedná vlastně o meziprodukt, protože tento alkohl se posléze nechává zrát v sudech, kde teprve získává svou charakteristickou barvu a chuť.

BLEND

Blend je vlastně výraz, kterým se označuje proces míchání rumů. Míchat můžete např. rumy různého stáří apod.

MASTER BLENDER

Master Blender je zodpovědný za kvalitu míchaných rumů. Je to osoba, která má celý proces na starost a která dohlíží na to, aby byla výsledná kvalita jednotná a abyste si pokaždé vychutnali stejnou chuť, na kterou jste u dané láhve zvyklí.

MELASA

Melasa je prakticky odpadní produkt, který vzniká při výrobě cukru rafinací z cukrové třtiny. Melasa ale není tak úplně odpad, ba naopak, melasa je zdravá a je bohatá na minerály a vitamíny. Nejkvalitnější je potom černá melasa, která vzniká opakovanou rafinací cukrové třtiny. Doba dospěla do té fáze, že poptávka po rumu převyšuje nabídku melasy, která byla dřív odpadním produktem a dnes se naopak vyrábí cíleně a cukre je spíš tak trochu tím odpadním produktem.

Naše hodnocení

Last modified: 6. 10. 2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

X