Recept na koblihy s rumovým krémem

Recepty, Všechny příspěvky

Recept na koblihy s rumovým krémem
Recept na koblihy s rumovým krémem

Už od mala mi chutnalo cokoliv sladkého s rumem, tedy… tehdy vlastně s Tuzemákem. Buchtičky s krémem musely být řádně orumované, cukroví se topilo v tuzemáku a cokoliv, co jen nepatrně zavonělo rumem, mě hned vábilo. Postupem času jsem se samozřejmě posunul dál a Tuzemák jsem nahradil „pravými“ rumy ale moje láska k sladkému mi zůstala. A tak se čas od času pokusím nějaký ten recept zrealizovat. Tedy s pomocí boží a hlavně s pomocí přítelkyně. Tentokrát přišla řada na koblihy s vanilkovožloutkovorumovým krémem. A nechci se chlubit, ale… tyhle koblihy byly fakt boží!

A protože jsem lidumil, rumomil a baví mě dělit se o všechno dobré, tak se s vámi podělím o recept na tyhle boží koblihy.

Koblihy podle Justina Gellatlyho (St. John Bakery)

Samozřejmě to není náš recept. Je to recept z internetu. Prošli jsme těch receptů desítky a mnoho jsme jich vyzkoušeli. Některé byly dobré hodně a některé méně. Ale tenhle překonal všechny. Je to asi nejoblíbenější recept různých instagramových hvězdiček a byl publikován i v Apetitu a najdete jej především v kuchařce Bread, Cake, Doughnut, Pudding: Sweet and Savoury Recipes from Britain’s Best Baker od Justina Gellatlyho, který je právě v St. John Bakery proslavil. Jde tedy o legendární koblihy. Ale pozor, těm koblihám v základu něco chybělo. Asi tušíte co. Ano, byl to rum. A tam jsme jej tam prostě přidali.

Pokud byste si nevěděli rady s postupem, tak zde je video, kde sám Justin Gellatly tyto koblihy připravuje. Doporučuji si tohle video prohlédnout, protože je tam vidět, jakou má mít těsto správnou konzistenci. Mrkněte na něj: https://www.youtube.com/watch?v=XVdNs8cNcj4.

Suroviny, které budeme potřebovat

Na těsto:

  • 150 g vody
  • 15 g droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • kůra z půlky citronu
  • 4 vejce
  • 125 g změklého másla

Na vanilkový krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků
  • 125 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • rum dle libosti, já použil poměrně hodně Heffronu

Na smažení a dokončení:

  • řepkový nebo slunečnicový olej na smažení
  • krupicový cukr na obalení
  • vanilkový krém dle receptu
  • zavařenina dle chuti
Tyhle koblihy si zamilujete!

Recept na koblihy s rumovým krémem

  1. Ve vodě dobře rozmícháme droždí.
  2. K rozmíchanému droždí přidáme cukr, mouku, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru a rozklepneme k nim vejce.
  3. V robotu na střední rychlost hnětací metlou hněteme těsto zhruba 8 minut, než se začne těsto odlepovat od stěn. Pokud to ani po této době těsto od stěn neodlepuje, tak přisypeme trochu mouky a vždy chvíli hněteme. Pokud nemáte robota, tak jste v háji. Fakt, bez něj to je boj, po kterém budete cítit bicáky ještě dva dny.
  4. Když se těsto začne odlepovat od stěn, tak snížíme rychlost a po kouskách přidáváme změklé máslo.
  5. Jakmile je všechno máslo zapracované, hněteme ještě cca 5 minut na vyšší rychlost, aby bylo těsto lesklé, pružné a hladké. Mísu s těstem pak zakryjeme potravinovou fólií a necháme zhruba hodinu kynout.
  6. Po hodině těsto nakyne a jeho objem by měl být cca dvojnásobný.
  7. Těsto opět prohněteme a vytvarujeme z něj kouli, kterou vložíme do pomoučněné mísy. Povrch těsta nezapomeneme posypat trochou mouky. Mísu s těstem zabalíme do potravinové fólie a necháme ji do druhého dne v lednici.
  8. Den dopředu si připravíme základ vanilkového krému. Z vanilkového lusku vydlabeme semínka a i s luskem je dáme do mléka, které přivedeme k varu.
  9. Žloutky v míse dobře promícháme s krupicovým cukrem.
  10. Ke žloutkům přisypeme hladkou mouku a znovu vše dobře zamícháme.
  11. Horké mléko opatrně za stálého míchání vlijeme do směsi se žloutky.
  12. Výslednou směs přelijeme do hrnce a necháme povařit, dokud směs nezhoustne. Směs musíme celou dobu míchat.
  13. Tento základ krému následně propasírujeme přes sítko do mísy.
  14. Na povrch krému vložíme potravinovou fólii a krém necháme vychladnout. Krém stejně jako těsto necháme do druhého dne vlednici.
  15. Druhý den vytáhneme nakynuté těsto z lednice a pečící papír si nastříháme na minimálně dvacet čtverců – na ty budeme vkládat připravené bochánky.
  16. Z těsta odkrajujeme kousky po cca 50 gramech – jeden kousek si prostě zvažte jakjo vzor a další už ukrajujte od oka.
  17. Z každého kousku těsta uhněteme kuličku a tu dáme na pečící papír, který předtím posypeme moukou. Výsledné bochánky poprášíme moukou a přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout 3 – 4 hodiny, aby zdvojnásobily objem.
  18. Když se bochánky zvětší na požadovanou velikost, do hrnce nalijeme olej a zahřejeme jej na 180°C.
  19. Do horkého oleje opatrně vkládáme koblihy, vrchní stranou dolů a smažíme je z každé strany cca 2 minuty.
  20. Jakmile je kobliha usmažená, tak ji vyndáme a vložíme do mísy vystlané ubrousky – ty odsají přebytečný olej.
  21. Ještě horké obalujeme koblihy v krupicovém cukru.
  22. Koblihy naskládáme na tác a necháme vychladnout.
  23. A jde se na krém. Smetanu vyšleháme do tužší šlehačky.
  24. Přidáme k ní vychlazený žloutkový krém a vše spolu dobře metličkou promícháme.
  25. Nyní přichází to nejlepší – jdeme přidávat rum. Přidáváme po troškách a vždy krém dobře promícháme. A kolik rumu se do krému dává? Kolik chcete. Já si dopřál opravdu hodně.
  26. Krémem naplníme cukrářský sáček.
  27. Do každé koblihy uděláme nejprve nožem díru a pokud chceme, prstem ještě prostor uvnitř zvětšíme, aby se tam krému vešlo více. Ano, prsty v koblize jsou trochu zvláštní.
  28. Každou koblihu naplníme krémem.
  29. Hotovo – můžeme ochutnat. Ke koblihám se skvěle hodí nějaký sladší rum, například Bumbu rum bude skvělým doplňkem.

Last modified: 22. 11. 2020

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *