Už od mala mi chutnalo cokoliv sladkého s rumem, tedy… tehdy vlastně s Tuzemákem. Buchtičky s krémem musely být řádně orumované, cukroví se topilo v tuzemáku a cokoliv, co jen nepatrně zavonělo rumem, mě hned vábilo. Postupem času jsem se samozřejmě posunul dál a Tuzemák jsem nahradil “pravými” rumy ale moje láska k sladkému mi zůstala. A tak se čas od času pokusím nějaký ten recept zrealizovat. Tedy s pomocí boží a hlavně s pomocí přítelkyně. Tentokrát přišla řada na koblihy s vanilkovožloutkovorumovým krémem. A nechci se chlubit, ale… tyhle koblihy byly fakt boží!
A protože jsem lidumil, rumomil a baví mě dělit se o všechno dobré, tak se s vámi podělím o recept na tyhle boží koblihy.
Koblihy podle Justina Gellatlyho (St. John Bakery)
Samozřejmě to není náš recept. Je to recept z internetu. Prošli jsme těch receptů desítky a mnoho jsme jich vyzkoušeli. Některé byly dobré hodně a některé méně. Ale tenhle překonal všechny. Je to asi nejoblíbenější recept různých instagramových hvězdiček a byl publikován i v Apetitu a najdete jej především v kuchařce Bread, Cake, Doughnut, Pudding: Sweet and Savoury Recipes from Britain’s Best Baker od Justina Gellatlyho, který je právě v St. John Bakery proslavil. Jde tedy o legendární koblihy. Ale pozor, těm koblihám v základu něco chybělo. Asi tušíte co. Ano, byl to rum. A tam jsme jej tam prostě přidali.
Pokud byste si nevěděli rady s postupem, tak zde je video, kde sám Justin Gellatly tyto koblihy připravuje. Doporučuji si tohle video prohlédnout, protože je tam vidět, jakou má mít těsto správnou konzistenci. Mrkněte na něj: https://www.youtube.com/watch?v=XVdNs8cNcj4.
Suroviny, které budeme potřebovat
Na těsto:
- 150 g vody
- 15 g droždí
- 60 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- kůra z půlky citronu
- 4 vejce
- 125 g změklého másla
Na vanilkový krém:
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 125 g krupicového cukru
- 80 g hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- rum dle libosti, já použil poměrně hodně Heffronu
Na smažení a dokončení:
- řepkový nebo slunečnicový olej na smažení
- krupicový cukr na obalení
- vanilkový krém dle receptu
- zavařenina dle chuti
Recept na koblihy s rumovým krémem
- Ve vodě dobře rozmícháme droždí.
- K rozmíchanému droždí přidáme cukr, mouku, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru a rozklepneme k nim vejce.
- V robotu na střední rychlost hnětací metlou hněteme těsto zhruba 8 minut, než se začne těsto odlepovat od stěn. Pokud to ani po této době těsto od stěn neodlepuje, tak přisypeme trochu mouky a vždy chvíli hněteme. Pokud nemáte robota, tak jste v háji. Fakt, bez něj to je boj, po kterém budete cítit bicáky ještě dva dny.
- Když se těsto začne odlepovat od stěn, tak snížíme rychlost a po kouskách přidáváme změklé máslo.
- Jakmile je všechno máslo zapracované, hněteme ještě cca 5 minut na vyšší rychlost, aby bylo těsto lesklé, pružné a hladké. Mísu s těstem pak zakryjeme potravinovou fólií a necháme zhruba hodinu kynout.
- Po hodině těsto nakyne a jeho objem by měl být cca dvojnásobný.
- Těsto opět prohněteme a vytvarujeme z něj kouli, kterou vložíme do pomoučněné mísy. Povrch těsta nezapomeneme posypat trochou mouky. Mísu s těstem zabalíme do potravinové fólie a necháme ji do druhého dne v lednici.
- Den dopředu si připravíme základ vanilkového krému. Z vanilkového lusku vydlabeme semínka a i s luskem je dáme do mléka, které přivedeme k varu.
- Žloutky v míse dobře promícháme s krupicovým cukrem.
- Ke žloutkům přisypeme hladkou mouku a znovu vše dobře zamícháme.
- Horké mléko opatrně za stálého míchání vlijeme do směsi se žloutky.
- Výslednou směs přelijeme do hrnce a necháme povařit, dokud směs nezhoustne. Směs musíme celou dobu míchat.
- Tento základ krému následně propasírujeme přes sítko do mísy.
- Na povrch krému vložíme potravinovou fólii a krém necháme vychladnout. Krém stejně jako těsto necháme do druhého dne vlednici.
- Druhý den vytáhneme nakynuté těsto z lednice a pečící papír si nastříháme na minimálně dvacet čtverců – na ty budeme vkládat připravené bochánky.
- Z těsta odkrajujeme kousky po cca 50 gramech – jeden kousek si prostě zvažte jakjo vzor a další už ukrajujte od oka.
- Z každého kousku těsta uhněteme kuličku a tu dáme na pečící papír, který předtím posypeme moukou. Výsledné bochánky poprášíme moukou a přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout 3 – 4 hodiny, aby zdvojnásobily objem.
- Když se bochánky zvětší na požadovanou velikost, do hrnce nalijeme olej a zahřejeme jej na 180°C.
- Do horkého oleje opatrně vkládáme koblihy, vrchní stranou dolů a smažíme je z každé strany cca 2 minuty.
- Jakmile je kobliha usmažená, tak ji vyndáme a vložíme do mísy vystlané ubrousky – ty odsají přebytečný olej.
- Ještě horké obalujeme koblihy v krupicovém cukru.
- Koblihy naskládáme na tác a necháme vychladnout.
- A jde se na krém. Smetanu vyšleháme do tužší šlehačky.
- Přidáme k ní vychlazený žloutkový krém a vše spolu dobře metličkou promícháme.
- Nyní přichází to nejlepší – jdeme přidávat rum. Přidáváme po troškách a vždy krém dobře promícháme. A kolik rumu se do krému dává? Kolik chcete. Já si dopřál opravdu hodně.
- Krémem naplníme cukrářský sáček.
- Do každé koblihy uděláme nejprve nožem díru a pokud chceme, prstem ještě prostor uvnitř zvětšíme, aby se tam krému vešlo více. Ano, prsty v koblize jsou trochu zvláštní.
- Každou koblihu naplníme krémem.
- Hotovo – můžeme ochutnat. Ke koblihám se skvěle hodí nějaký sladší rum, například Bumbu rum bude skvělým doplňkem.
Last modified: 6. 10. 2021