Recept na nepečené rumové kuličky

Recepty, Všechny příspěvky

Vánoce se pomalu ale jistě blíží a vaše drahé polovičky vás již brzy začnou vyzývat ke zvýšené aktivitě v oblasti domácích prací. Často zazní nahléhavá prosba o přiložení pomocné ruky při úklidu, pečení, vaření, smažení a podobných nelogických aktivit. Vzmužte se a sami nabídněte svou mocnou ruku ku pomoci při přípravě cukroví. Tyhle rumové kuličky z piškotů zvládnete. Zvládl jsem je i já a padlo při tom jen půl láhve rumu a dva špinavé talíře. Jdeme na to.

Rumové kuličky z piškotů

Přiznám se bez mučení, že rumové kuličky byly od mala mým nejoblíbenějším cukrovím. Nikdo to nechápal. Dělají se přece ze zbytků a jejich výroba zabere pár minut. Ale srdce rumaře zkrátka nezapřete. Rum mi byl souzen a kdyby to šlo, tak jej leju po litrech i do bramborového salátu. Tento recept je dokonale jednoduchý a mám jej od babičky. Jediná změna, kterou jsem udělal, byla v rumu. Babička do rumových kuliček lila Tuzemák, já tam liju a) Republiku (verze pro návštěvy) b) Dos Maderas 5+5 (verze pro mě).

Co budete potřebovat?

Složení je jednoduché a většinu surovin máte doma. Jak jsem naznačil výše, dělám dvě verze rumových kuliček. Pro návštěvy s rumem Božkov Republica, který je hezky navoněný a je ideální do cukroví a je rozhodně lepší variantou než Tuzemák. Já mám ale rád ultrasladké a navoněné rumové kuličky a tak pro sebe dělám i variantu s rumem Dos Maderas 5+5. Co se týče množství rum, tak to záleží jen a jen na vás. V původním receptu mám 0,1 – 0,2 l ale to je pro mě málo. Osobně dávám 0,4 l ať to má grády a ať se návštěvám neodchází tak snadno. Nicméně v receptu udávám původní hodnotu.

  • 200 g máslo
  • 150 g moučkového cukru
  • 0,1 – 0,2 l rumu – pro návštěvy Božkov Republica a pro mě Dos Maderas 5+5
  • 100 g kakao
  • 50 g kokos na obalení
  • 1 balíček piškotů

Postup výroby rumových kuliček bez pečení

  1. Nejdříve musíte nadrtit piškoty na malé kousky. S tím vám pomůže buď mixér nebo robot nebo vaše šikovné ruce a ostrý nůž. V této fázi ještě rum neupíjejte – přišli byste o prsty.
  2. Jakmile máte drť hotovou, tak přidejte máslo, kakao, cukr a rum. Teď už můžete upíjet. Smíchejte směs dohromady až vznikne těsto.
  3. Z těsta vytvarujte kuličky a obalte je v kokosu.

TIP na závěr

Existuje ještě jedna lehce pracnější varianta. Pokud to zvládnete, tak si dva dny předem namočte do rumu rozinky a nechte je pěkně nasát rum. Rozinky pak obalujete těstem. Doporučuju použít jiný rum, než který přidáte do těsta, ideálně méně sladký, protože těsto samo o sobě je pak sladké dost.

Last modified: 16. 12. 2020

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

X